KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wymiana młodzieżowa

W latach 2005-2008 nasza szkoła uczestniczyła w projekcie „Odpowiedzialna dieta? To zależy od Ciebie!”, realizowanym w ramach programu Comenius wraz z partnerami z Hiszpanii, Turcji, Grecji i Finlandii. W czerwcu 2006 roku gościliśmy u siebie delegacje szkół partnerskich. Podczas tego spotkania narodził się pomysł zorganizowania dwustronnej wymiany pomiędzy naszym liceum a szkołą koordynującą z Hiszpanii – Institut d’Educació Secundaria de Tremp. Pierwsza wymiana odbyła się w czerwcu oraz na przełomie września i października 2008 r. Odtąd wznawiamy ją prawie corocznie.

Uczestnicy wymiany zakwaterowani są w domach swoich partnerów, gdzie zapewnione jest im wyżywienie. Rodziny goszczące pokrywają także wydatki programowe – koszty wycieczek, przejazdów, wstępów do muzeów, itp. Dojazd do lotniska na terenie własnego kraju, przelot i ubezpieczenie każda ze stron finansuje sama.

Językiem wymiany jest język angielski. Wraz z wprowadzeniem w naszym liceum nauczania języka hiszpańskiego równolegle będzie można posługiwać się także nim.

Tremp to kilkutysięczne miasto w północno-zachodniej Katalonii, siedziba comarki (powiatu) Pallars Jussà. Jest malowniczo położone w otoczonej górami dolinie – Conca de Tremp. Region obfituje w atrakcje turystyczne, zwłaszcza dla zwolenników aktywnego spędzania wolnego czasu.

Institut d’Educació Secundaria de Tremp jest szkołą publiczną. System edukacji w Katalonii jest nieco inaczej zorganizowany niż w Polsce. Edukacja średnia obejmuje tam nauczanie obowiązkowe od 12 do 16 roku życia, tzw. ESO, a następnie dwuletnią szkołę średnią II stopnia przygotowującą do matury lub kształcenie zawodowe w cyklu 2 i 4-letnim. W Tremp realizowane są wszystkie wymienione formy nauczania W wymianie uczestniczy zazwyczaj młodzież w wieku16-17 lat.