Wyjazd do Austrii w ramach programu Erasmus +
W dniach 19-25 marca 2023 r. przedstawiciele klas 2A i 2A wraz z nauczycielkami: prof. Moniką Bińkowską-Blaszczyk, prof. Joanną Andrzejewską oraz prof. Patrycją Kowalską odwiedzili szkołę w Kohfidisch w ramach programu Erasmus + "Ziemia jest naszym żywicielem". Oprócz gospodarzy w projekcie uczestniczyły również delegacje z Niemiec i Łotwy.
Celem projektu było zapoznanie z ekologiczną produkcją żywności w obliczu zmian klimatycznych oraz uświadomienie, w jaki sposób można ograniczyć swój ślad węglowy. Oprócz zajęć ekologicznych, uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali zdrowe przekąski. Młodzież odwiedziła także firmę Phytoniq, która zajmuje się innowacyjnym projektem uprawy wasabi w pomieszczeniach zamkniętych. Z kolei podczas wizyty w szkole rolniczej w Gussing zapoznaliśmy się z ekologiczną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Szkoła ta kładzie nacisk na wykorzystanie wszystkich części zwierząt do produkcji żywności. Mieliśmy też warsztaty poświęcone Zero Waste, czyli ograniczaniu marnowaniu jedzenia.
Wielką atrakcją było dla nas zwiedzanie stolicy Austrii-Wiednia. Odwiedziliśmy organizacje Wiener Tafel, która zajmuje się ratowaniem jedzenia, które przetwarza i przekazuje schroniskom dla bezdomnych i innym placówkom potrzebującym wsparcia. Wzięliśmy udział w warsztatach dotyczących sposobów na niemarnowanie jedzenia, odróżnianie produktów po dacie ważności , ale wciąż dobrych i wartościowych. Mieliśmy okazje spróbowania potraw podczas lunchu z użyciem składników uratowanych przed wyrzuceniem.
Dzięki projektowi Erasmus+ uczniowie rozwinęli swoją świadomość ekologiczną, podnieśli kompetencje językowe oraz mieli szansę wymienić się doświadczeniami z nowymi zagranicznymi przyjaciółmi.